Office 365 veya Azure AD Connect'te silme eşiği
Geçenlerde bu kafa kaşıma anlarından birini yaşadım…. Şirket içi bir Active Directory'yi (yaklaşık 80.000 nesne) Azure AD Connect'i kullanarak Office 365'e bağlıyorduk. Office 365 ile senkronize edilmesi gereken kuruluş birimlerinin bir listesi vardı ve Azure AD Connect sihirbazını çalıştırdıktan sonra ilgili kuruluş birimlerindeki tüm nesneler Office 365 ile eşitlendi.
Ertesi gün kuruluştan yanlış kuruluş birimlerinin senkronize edildiğine ve farklı kuruluş birimleri seçmemiz gerektiğine dair geri bildirim aldık (OU'ları doğru yapılandırdık ancak aldığımız liste doğru değildi).
Senkronizasyon Hizmet Yöneticisi'nde bir kuruluş biriminin seçimini kaldırdığınızda (aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi C:\Program Files\Microsoft Azure AD Sync\UIShell dizinindeki miisclient.exe) bu kuruluş birimindeki tüm nesnelerin artık senkronize edilmemesini ve Office 365'te kaybolmasını beklersiniz.
Ancak Microsoft Çevrimiçi Portalında hiçbir şey silinmedi ve tüm kullanıcılar varlığını sürdürdü. Eşitlemeyi zorlamak işe yaramadı, ilk eşitleme (yani tam eşitleme) veya Azure AD Connect sunucusunun yeniden başlatılması bile işe yaramadı.
Senkronizasyon Hizmet Yöneticisine tıklarken, denerken ve bakarken birdenbire durduruldu-silindi-eşik-aşıldı durum uyarısının göründüğünü fark ettim:
(Çok sayıda) nesne silindiğinde 500 nesnelik bir eşik olduğu ortaya çıktı. Ve benim senaryomda olan da bu. Seçimini kaldırdığımız kuruluş birimleri 600'den fazla kullanıcı nesnesi içeriyordu, bu nedenle Azure AD Sync eşiği aştı ve Office 365'teki kullanıcıları silmedi.
Bunun nedeni, kuruluş birimlerinin seçiminin istenmeden kaldırıldığı ve Office 365'te çok sayıda kullanıcının silinmesine neden olan 'yanlışlıkla silme işlemlerini' önlemektir.
Disable-ADSyncExportDeletionThreshold komutunu kullanarak PowerShell'deki eşiği kaldırabilirsiniz. İstendiğinde kiracı yöneticisi kimlik bilgilerini girin.
Artık eşik devre dışı bırakıldığında PowerShell'i (Start-ADSyncSyncCycle -PolicyType Introduction) kullanarak tam senkronizasyonu zorlayabilir ve sonuçları izleyebilirsiniz:
Eşitleme bittiğinde ve Office 365'teki tüm kullanıcılar silindiğinde, aşağıdaki komutu kullanarak eşiği etkinleştirmelisiniz:
Enable-ADSyncExportDeletionThreshold -DeletionTreshold 500
Not. Gelecekte yanlışlıkla silme işlemlerini önlemek için bu son adımı unutmayın!