Windows 11/10'da Etkinlik Geçmişi kalıcı olarak nasıl devre dışı bırakılır
Windows 10 ve Windows 11, kullanıcının farklı cihazlarda görevlerine bağlı kalmasına yardımcı olan bir özellik içerir. Bu özellik daha önce Windows Zaman Çizelgesi olarak pazarlanıyordu. Bununla kullanıcı, Windows bilgisayarların yanı sıra iOS ve Android çalıştıran cihazlarda da görevine devam edebilir. Bu özellik, Android cihazlarda Microsoft Launcher ve Microsoft Edge'de ve yalnızca iOS cihazlarda Microsoft Edge'de kullanıma sunuldu. Bu özelliğin çalışmasını sağlamak için kullanıcının, makinesinin Temel veya Tam verilerini ve teşhislerini, bulut yardımıyla cihazlar arasında senkronize edecek olan Microsoft'a göndermesi gerekiyordu. Tüm veriler Windows PC'nizde ve Microsoft'ta hesabınız altında saklanır. Bu, onlara geri erişmenizi ve solunuzdan çalışmaya başlamanızı kolaylaştırır. Bu, Etkinlik Geçmişi olarak bilinir.
Etkinlik Geçmişi verilerinin nasıl Görüntüleneceğini ve Temizleneceğini zaten gördük. Bugün, Grup İlkesi ve Windows Kayıt Defteri'ni kullanarak Windows Etkinlik Geçmişi'nin kalıcı olarak nasıl devre dışı bırakılacağını kontrol edeceğiz.
Windows 11/10'da Etkinlik Geçmişini kalıcı olarak devre dışı bırakın
Değişikliklere devam etmeden önce hemen bir Sistem Geri Yükleme Noktası oluşturmanızı tavsiye ederim. Bu, değişiklikleri yaptıktan sonra bir şeylerin ters gitmesi durumunda bir önlem olacaktır. Aynı hedefe ulaşmak için iki yönteme bakacağız. Bunlar-
Windows Ayarları
-
Kayıt Defteri Düzenleyicisini kullanma.
Grup İlkesi Düzenleyicisini kullanma.
1. Windows Ayarları
Windows 10
Windows 10 iki şeyi yapılandırmanıza olanak tanır: etkinlik geçmişinin bu cihazda saklanması (etkinliklerin zaman çizelgesinde yayınlanması) ve etkinliğin geçmişe Microsoft'a gönderilmesi (etkinliğin cihazlar arasında yüklenmesine izin verilmez). Etkinlik Geçmişi'ni veya Zaman Çizgisi'ni kapatmak iki adımlı bir yöntemdir. Öncelikle ayarı işaretlemeniz ve ardından temizlemeniz gerekir.
Windows 10 Ayarlar > Gizlilik > Etkinlik Geçmişini açın
"Etkinlik geçmişimi bu cihazda sakla" seçeneğini işaretleyin. ”
Zaman Çizgisini veya Etkinlik Geçmişini Temizle
Etkinlikleriniz artık bu cihaza kaydedilmeyecek. Başka bir seçenek daha var. Etkinlik geçmişimi Microsoft'a gönder. Bunu devre dışı bırakırsanız sunuculara hiçbir şey yüklenmeyecektir. Ancak zaman çizelgesini açık tutar ve bu seçeneğin işaretini kaldırırsanız Etkinlik Geçmişi Windows 10 cihazları arasında senkronize edilmez.
Windows 11
Başlat düğmesine tıklayın ve Ayarlar'ı seçin. Alternatif olarak Windows Ayarlarını açmak için Win+I tuşlarına birlikte basın. Soldaki yan panelden Gizlilik ve güvenlik başlığını seçin.
Sağ tarafa gidin ve Etkinlik Geçmişi kutucuğunu bulun. Bulduğunda, seçenekler menüsünü genişletmek için tıklayın.
Açılan yeni sayfada, Etkinlik Geçmişi gizlilik sayfasının altındaki Etkinlik geçmişimi bu cihazlarda sakla kutusunun işaretini kaldırmak için aşağı kaydırın.
2. Kayıt Defteri Düzenleyicisini Kullanma
Çalıştır yardımcı programını başlatmak için WINKEY + R düğme kombinasyonuna basın, regedit yazın ve Enter'a basın. Kayıt Defteri Düzenleyicisi açıldığında aşağıdaki anahtara gidin:
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\SystemŞimdi, PublishUserActivities adında bir DWORD bulup bulmadığınızı kontrol edin. Bunu yapmazsanız aynı adda bir tane oluşturun. Tabanın Onaltılık olarak seçildiğinden emin olun.
Üzerine çift tıklayın ve Değerini devre dışı bırakmak için 0 olarak, etkinleştirmek için 1 olarak değiştirin.
Değişikliklerin etkili olması için bilgisayarınızı yeniden başlatın.
3. Grup İlkesi Düzenleyicisini Kullanma
Windows 10 Home Edition kullanıyorsanız bu yöntem hiç işe yaramayacaktır. Bunun nedeni, Grup İlkesi Düzenleyicisi'nin Windows 10 Home ile birlikte gelmemesidir.
Çalıştır kutusunu başlatmak için WINKEY + R düğme kombinasyonuna basarak başlayın ve gpedit.msc yazın ve son olarak Enter tuşuna basın.
Şimdi Grup İlkesi Düzenleyicisi'nde aşağıdaki yola gidin.
Computer Configuration\Administrative Templates\System\OS PoliciesYapılandırma sayfasını açmak için Kullanıcı Etkinliklerinin yayınlanmasına izin ver adlı yapılandırma listesini çift tıklayın.
Bu ilke ayarı, Kullanıcı Etkinliklerinin yayınlanıp yayınlanamayacağını belirler. Bu ilke ayarını etkinleştirirseniz Kullanıcı Etkinliği türündeki etkinliklerin yayınlanmasına izin verilir. Bu ilke ayarını devre dışı bırakırsanız Kullanıcı Etkinliği türündeki etkinliklerin yayınlanmasına izin verilmez. Politika değişikliği anında yürürlüğe girer.
Kullanıcı Etkinliklerinin Yayınlanmasını Etkinleştirmek için Etkin'i veya Devre Dışı yapmak için Devre Dışı veya Yapılandırılmamış'ı seçebilirsiniz.Tercihlerinize bağlı olarak Kullanıcı Etkinliklerinin Yayınlanması.
Tamam'a tıklayın ve Grup İlkesi Düzenleyicisi'nden çıkın.
Değişikliklerin etkili olması için bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Bunun yapacağı şey, cihazlarınız arasındaki senkronizasyonu devre dışı bırakmak ve belirli bir bilgisayardaki Zaman Çizelgesi özelliğini bir kerede kapatmaktır.
ÖNEMLİ NOT:
Kayıt Defteri veya Grup İlkesi'ni kullanarak zaman çizelgesini devre dışı bırakmak veya etkinleştirmekten az önce bahsettik. Hepsinin aynı olduğunu bilmelisiniz. İşte Windows 10 Etkinliği için Windows 10 Ayarları, Kayıt Defteri ve Grup İlkesi'nin eşlemesi
Politikalardan biri—Etkinlik Akışını Etkinleştir, Windows Yayınlama zaman çizelgesi etkinliklerine ve cihazlar arasında dolaşıma İzin Vermek veya Devre Dışı Bırakmaktır. Ancak politikayı devre dışı bırakmak hiçbir şey yapmaz. Diğer ikisini değiştirirken, Kullanıcı Etkinliklerinin Yayınlanmasına İzin Ver ve Kullanıcı Etkinliklerinin Yüklenmesine İzin Ver zaman çizelgesini etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilir. Sonraki iki politika ve kayıt defteri girişi de Etkinlik geçmişinin Gizlilik ayarlarıyla eşlenir.
Registry'yi kullanırken, etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için DWORD'ü “PublishUserActivities” ve “UploadUserActivities” adıyla yapılandırabilir veya oluşturabilirsiniz. Varsayılan olarak Grup İlkesi'ne erişimi olmayan ev kullanıcıları için kullanışlıdır.
Microsoft'un iyi bir gizlilik politikası var mı?
Google, Microsoft ve diğerleri gibi şirketler gizliliğe değer veriyor ve onu korumak ve savunmak için araçlar sunuyor. Topladıkları veriler ne olursa olsun, anlamlı ürünler tasarlamak ve kullanıcıları güçlendiren ve üretkenliği artırmaya yardımcı olan politikalar oluşturmak için kullanılıyor.
Microsoft hesabını silmek verileri siler mi?
Bir Microsoft hesabını kapatmak, kullanmakta olduğunuz Microsoft ürün ve hizmetlerinde oturum açmak için bu hesabı kullanamayacağınız anlamına gelir. Ayrıca Outlook.com e-posta hesaplarınız ve OneDrive hizmet erişiminiz de dahil olmak üzere kendisiyle ilişkili tüm hizmetleri de kaldırır.
Umarım bu yardımcı olur!






