Office 365 - SharePoint Online'da OneDrive İş Nasıl Devre Dışı Bırakılır?


Gereksinim: Güvenlik nedeniyle ve kullanıcıların OneDrive'a kaydettikleri şeyler üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak için Kuruluş, Office 365'te OneDrive İş'i devre dışı bırakmak istedi.

Office 365 hizmetleri genellikle Office 365 Yönetim merkezinde belirli bir ürünün lisansları yönetilerek etkinleştirilebilir veya devre dışı bırakılabilir. Örneğin, kullanıcılarınızın "Teams"e erişmesini istemiyorsanız herhangi bir kullanıcı/grup için Teams lisansını kapatabilirsiniz. Ancak, SharePoint Online lisansıyla birleştirildiğinden bir kullanıcı için OneDrive lisansını devre dışı bırakmanın bir yolu yoktur. SharePoint Online lisansını kapatmak mümkün olsa da bu bizim amacımıza hizmet etmez.

Tüm Kullanıcılar için OneDrive İş Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

OneDrive'ı Office 365'te tamamen nasıl devre dışı bırakacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  1. SharePoint Yönetim Merkezine gidin >> Sol gezinme bölümünden "Diğer Özellikler"e tıklayın.
  2. “Kullanıcı Profilleri” sayfasında, “Kişiler” grubunun altındaki “Kullanıcı İzinlerini Yönet” bağlantısını tıklayın.

  3. Bu, kullanıcı profilleri hizmeti için izinler açılır penceresini açar. Varsayılan olarak, “Harici kullanıcılar hariç herkes” grubu aracılığıyla tüm kullanıcılar için “Kişisel Site oluşturma” izni etkindir.
  4. OneDrive'ı tüm kullanıcılar için devre dışı bırakmak için Kişisel Site Oluştur izin onay kutusunun işaretini kaldırın (ve varsa OneDrive'ı Devre Dışı Bırak seçeneğini işaretleyin!).

Artık kullanıcılar OneDrive sitelerini oluşturamayacak ve bu da OneDrive sitelerinin oluşturulmasını engelleyecek. OneDrive İş'i tekrar etkinleştirmek için bu onay kutularını tekrar işaretleyin!

Bazı Kullanıcılar için OneDrive İş'i Devre Dışı Bırakın:

OneDrive'ı belirli bir grup kişi dışındaki tüm kullanıcılar için devre dışı bırakmanız gerekiyorsa, AD/Office 365'te yeni bir güvenlik grubu oluşturun ve grubu yukarıdaki kullanıcı izinlerine ekleyin ve ardından "Kişisel site oluştur"u etkinleştirin ve "OneDrive'ı devre dışı bırak" onay kutularını devre dışı bırakın sadece belirli bir grup için!

Office 365'te Mevcut OneDrive'ları Devre Dışı Bırakın:

Yukarıdaki adımlar, oluşturulan mevcut OneDrive sitelerine zarar vermez. Kullanıcılar mevcut OneDrive sitelerine her zamanki gibi erişebilirler. OneDrive sitelerine erişmelerini engellemeniz gerekiyorsa seçenekleriniz şunlardır:

  • Kullanıcının Site Koleksiyonu Yöneticisi iznini OneDrive Sitelerinden kaldırın

    • Şuraya gidin: SharePoint Yönetim Merkezi >> Sol gezinme bölmesinden "Kullanıcı profilleri"ne tıklayın
    • Kullanıcı Profillerini Yönet'e tıklayın >> Kullanıcıyı bulun >> Kullanıcının içerik menüsüne tıklayın
    • Kişisel site koleksiyonu sahiplerini yönet >> Site koleksiyonu sahibini değiştirin.
  • Kullanıcıdan tüm OneDrive verilerini indirmesini ve OneDrive Sitelerini Silmesini isteyin. Mevcut OneDrive sitelerini silmek istiyorsanız şunu kullanın: Office 365'te OneDrive Siteleri Nasıl Silinir?

Office 365 PowerShell, OneDrive İş'i Devre Dışı Bırakacak

“Erişim Yok” kilidini ayarlayarak OneDrive İş sitesini devre dışı bırakmak için PowerShell'i burada bulabilirsiniz:


Import-Module Microsoft.Online.SharePoint.Powershell -DisableNameChecking
 
#Parameters
$AdminSiteURL="https://crescent-admin.sharepoint.com" #Tenant Admin Site
$OneDriveSiteURL = "https://crescent-my.sharepoint.com/personal/salaudeen_crescent_com"

#Connect to SharePoint Online Admin Center
Connect-SPOService -Url $AdminSiteURL -Credential (Get-Credential)

#powershell disable onedrive for business
Get-SPOSite -Identity $OneDriveSiteURL | Set-SPOSite -LockState NoAccess

Office 365'teki Uygulama Başlatıcı'dan“OneDrive” Bağlantısını kaldırın

Aşağıdaki seçeneği kullanarak OneDrive İş uygulamasını Uygulama başlatıcıdan da gizleyebiliriz.

  1. SharePoint Yönetim Merkezi'ne gidin >> Sol gezinme bölmesinden Ayarlar'a tıklayın >> Alt kısımdaki “Klasik ayarlar sayfası”na tıklayın. (URL: https://YourTenant-admin.sharepoint.com/_layouts/15/online/TenantSettings.aspx)
  2. OneDrive İş için "Seçenekleri Göster veya Gizle"de "Gizle" düğmesine geçin

Bu, Uygulama Başlatıcı'daki tüm kullanıcılar için OneDrive bağlantısını devre dışı bırakır ancak mevcut OneDrive kullanıcıları, doğrudan URL'ye göz atmaları durumunda OneDrive'larına erişmeye devam edebilir. Ayrıca bu, kullanıcıların OneDrive'a dosya kaydetmesini veya OneDrive Sync istemcisini kullanmasını engellemez.

İlgili makaleler